Hoe ziet volwaardige voeding eruit? Hieronder zie je een grafiek. In deze grafiek is te zien hoe belangrijk het is welke keuzes gemaakt gaan worden voor goede gezondheid.
!
Praktische aanpak:
- Zorgen mensen weten wat calorieën zijn
- Vragen stellen om dit te achterhalen
- Ook is het aan te raden ze meeteenheden te leren (keukenweegschaal, denken in eetlepel, eetlepels of mespunten)
- Zorg dat mensen weten hoe macronutriënten ongeveer verdeeld zijn binnen producten
- Waar zitten koolhydraten in
- Waar zitten vetten in
- Waar zitten eiwitten in
- Welke producten kan je het best vermijden als je vet wil verliezen?
- Welke producten bevatten de micronutriënten die de persoon tekort kan komen?
- Dit is afhankelijk per dieet maar de meest voorkomende
- Weinig vlees → B12, ijzer, zink (suppletie)
- Geen leverproducten → vitamine A (retinol = provitamine A)
- Weinig vezels → <500 gram groenten en 2 stuks fruit per dag
- Voor nagenoeg iedereen → selenium (paranoten), vitamine K2 (orgaanvlees; suppletie), omega 3 (vette vis 2 a 3x per week; suppletie)
- Melatonine (wees hier voorzichtiger mee; heeft iemand moeite met slapen? → voor het slapengaan 400mg magnesium kan slaapkwaliteit verbeteren)
- Wanneer eten mensen
- 3x per dag, 4x of meer. Het maakt niet uit; het gaat erom wat werkt voor het individu
- Welke supplementen raad je waarom aan
- Is finetunen. De bovenstaande zijn het meest belangrijk.
- Is finetunen. De bovenstaande zijn het meest belangrijk.
Nu hebben mensen de kennis. Nu is het zaak om nieuwe gewoonten af te leren en oude patronen (die het individu bestempeld als ‘negatief’) te veranderen.
Praktische aanpak:
- Hoe gemotiveerd is de persoon → hoe gemotiveerder hoe meer je in één keer kunt implementeren
- Was is de basiskennis van de persoon → hoe meer kennis, hoe meer je kan vragen
- Wat eet de persoon momenteel → inhaken op het startniveau persoon